Политици от управляващото мнозинство обмислят законови промени, с които да наложат

...
Политици от управляващото мнозинство обмислят законови промени, с които да наложат
Коментари Харесай

Управляващите умуват как със закон да накажат БСП за отсъствието им от парламента

Политици от ръководещото болшинство обмислят законови промени, с които да наложат по-тежки наказания за неявяване на народни представители от Народното събрание.

Идеята е да бъдат осъдени сътрудниците им от Българска социалистическа партия, които оповестиха протест на работата на Народното събрание.

Според основателите на изключителното законотворчество водачът на левицата Корнелия Нинова заблуждава хората с изказванията си, че от партията не получават възнаграждение по време на отсъствието си.

Преди няколко дни депутатите от Българска социалистическа партия оповестиха, че прекъсват парламентарната си работа, до момента в който не бъдат анулирани противоречивите промени в Изборния кодекс. От Българска социалистическа партия не се върнаха в Народното събрание даже за разискването на разпоредбите за селекция на членовете на новата ЦИК, за което толкоз упорстваха.

След това Нинова съобщи, че от партията няма да получават заплащане, до момента в който отсъстват от Народното събрание. Тя добави, че в Правилника за активността на Народното събрание е " ясно написано, че като не вървим денем на работа, не ни се заплаща ".

" Няма да употребяваме коли, няма да употребяваме бензин, няма да си получаваме надниците в дните, които сме на работа. Това е ясно написано в правилника и предлагам да се извършва. Правилникът е закон ", добави тя.

Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов през днешния ден коментира пред публицисти в Народното събрание, че това твърдение е " спекулативно ".

" Отсъствайки от Народното събрание, депутатите от Българска социалистическа партия получават 1/3 от главното си заплащане, което е междинната заплата на работещия българин ", съобщи той.

Кирилов още акцентира, че това може да е дребна част от постоянната заплата на парламентаристите, само че е доста за редови жител.

Той още разяснява, че продължителното неявяване на народните представители от левицата постанова преразглеждане на глобите за неприсъствие на депутати, разказани в Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

" При всички състояние се постанова да се съобразят глобите и разпоредбите по отношение на това, когато имаме неявяване на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия ", допълни Кирилов и добави, че въпросът ще бъде издигнат на съвещание на правната комисия.

В момента съгласно Правилника на Народното събрание за еднократно безпричинно неявяване " се прави удръжка, равна на дневното му заплащане ", а при по-продължително неявяване от три следващи или общо 5 пленарни съвещания за съответния месец, " на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му заплащане ".

Ситуацията разяснява и водачът на " Атака " и народен представител от ръководещото болшинство Волен Сидеров, който изрази сходно мнение. 

" Ако самодейността на Българска социалистическа партия продължи с месеци, наложително в правилника би трябвало да въведем нови правила за  възнагражденията ", съобщи той, допълвайки, че от Българска социалистическа партия заблуждават хората с погрешните си изказвания. 

Той още разяснява, че във вторник от партията коментирали сходна смяна с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Предложението им планува депутатите да не получават и тази 1/3 част от заплатата си при неоснователни неявяване.

" Писмено не сме го показали, ще го представим. ГЕРБ желаеха няколко дни да помислят и да имат някакви съображения ", допълни Сидеров. Той още разяснява, че нередности със заплащанията не съществуват единствено в Народното събрание.

" Има организации, министерства, където взимат повече пари, само че там е безшумно като в храм. Затова ще стартираме да привикваме министри, да ги изслушваме, малко да нарушим тишината в храма на министерствата и организациите да забележим какво вършат ", съобщи Сидеров, като добави, че за българина постоянно е било значимо кой какво взима и за какво.

Лидерът на " Атака " добави, че процедурата за извиняване на отсъствията от ръководител на парламентарна група също ще бъде подложена на преразглеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР